ПЪЛНОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ

МИЛКО ЛАЗАРОВ

председател

МИЛКО ЛАЗАРОВ завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Владислав Икономов. Преподава „Експериментално кино и инсценизация“ в Кинофакултета на НАТФИЗ. Режисьор на националните телевизионни кампании „Великите българи“, „Голямото четене“, „Събитията на ХХ в.“.

Дебютният му филм „Отчуждение“ е селектиран в официалната програма „Дни на авторите“ на МКФ Венеция, където получава наградата за режисура на дебютен филм на Федерацията на европейските и средиземноморските кинокритици и специален диплом на Европейските кина. Световната премиера на втория му филм „Áга“ е в рамките на Официалната конкурсна програма на Берлинале; филмът печели над 40 престижни отличия от фестивали в цял свят, сред които: Голямата награда за игрален филм, МКФ „Фаджър“, Техеран; наградата за режисура, МКФ „Евразия“, Казахстан; „Сърцето на Сараево“ за игрален филм, МКФ Сараево; Голямата награда за игрален филм, Арктически МКФ Чукотка; „Златна роза“ за игрален филм, за режисура, за операторско майсторство, Наградата на критиката, Наградата на акредитираните журналисти; Специалната награда „Зелен клас“ и наградата за режисура, МКФ Валядолид; Специалната награда на журито, МКФ Малатия; Специалната награда на журито „Сребърен паун“, МКФ Гоа; наградата „Шади Абдел Салам“ за игрален филм на Седмицата на кинокритиците, МКФ Кайро; Наградата за операторско майсторство, МКФ Макао и „Изток-Запад. Златната арка“. „Áга“ е българското предложение за наградата за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

РЕНАТА САНТОРО

РЕНАТА САНТОРО завършва политология на международната икономика в Римския университет. Магистър по международни организации и политика. Кинокритик и програматор на секцията „Дни на авторите“ на МКФ Венеция (от 2010). Преди това шест години работи в отдела за връзки на същия фестивал като изследовател и консултант по киното на Централно- и Източноевропейските държави и азиатското кино.

Член на журита на множество фестивали, лектор в Берлин и Кан по програмата „Скриптийст“; преводач на сценарии и рекламни материали за филми за няколко италиански филмови и разпространителски компании.

Десет години е програмен ръководител в областта на аудиовизуалното обучение и специализацията на абсолвенти и млади специалисти и е координатор на осем последователни издания на магистърската програма „Европейско аудиовизуално управление“.

Някои от нейните публикации са:

„Как ще консултираме в бъдеще? Аспекти на бъдещото професионално консултиране в медийния сектор“; „Нуждите на подготовката за аудиовизуално управление“; „Нова квалификация за информационното общество“.

ЕМИЛ ХРИСТОВ

ЕМИЛ ХРИСТОВ е киннооператор, роден през 1956 г. в София. Завършва фотографски колеж, а след това операторско майсторство във ВИТИЗ. В периода 1982–1990 г. е оператор във филмова студия „Време“. За 35 години Емил Христов има зад гърба си 30 пълнометражни игрални филма, 50 документални филма, както и повече от 100 рекламни клипа и над 20 музикални видеа.

Сред филмите, отличени на български и международни кинофестивали, на които е оператор, са „Аз, Графинята“ (1989) с награда за операторско майсторство на филмовия фестивал в Троя, Португалия; „Тувалу“ (1999) с наградата на Кодак Германия за операторско майсторство за 2000 г.; „Посетени от Господ“ с наградата за операторско майсторство на „Златна роза“ 2002; „Под едно небе“ (2003), с наградата на Кодак за най-добра операторска работа от СФФ 2003. Отличен е с три награди „Златна роза“ за операторско майсторство. Режисьорският му дебют „Цветът на хамелеона“ получава голямата награда „Златна роза“ за игрален филм, както и наградата за игрален филм на Националната филмова академия.

ЖОРЕТА НИКОЛОВА

ЖОРЕТА НИКОЛОВА завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Започва кариерата си в ДТ Ловеч, следват Държавният сатиричен театър, ТР Сфумато. От 2003 г. е актриса в НАТ „Иван Вазов“.

Многобройни театрални и филмови роли. Многократни номинации за театрални награди. Носител на две награди „Аскеер“ и една награда“ Икар“. Участва в международни театрални проекти.

Кастинг режисьор и собственик (в съдружие със Светлана Янчева) на кастинг агенция „Ас-арт“.

Преподава кастинг в кинофакултета на НАТФИЗ „Кръстьо  Сарафов“.

ХЪРВОЙЕ ХРИБАР

ХЪРВОЙЕ ХРИБАР е роден в Загреб. Завършва телевизионна и кинорежисура в Академията за драматично изкуство в Загреб. Бил е първи асистент-режисьор, сценарист, радиодраматург, готвач, есеист, рекламен директор на Теле2, Водафон и Хайнекен и независим консултант. Режисьор и продуцент на комедията „Какво е мъж без мустаци?“ (2005) – най-касовият филм в хърватския кинопоказ за първото десетилетие на XXI в., участвал в повече от 40 кинофестивала. Сценарист, режисьор и продуцент на два документални филма „Светът е голям“ и „Живял някога човек“, както и на игралния „Пушка за упояване“ (1997). Режисьор и сценарист на „Хърватските катедрали“ (1992), сатиричен игрален телевизионен филм за Хърватската обществена телевизия (ХРТ) и на късометражния „Между Заглул и Захария“ (продукция на „Туна филм“).

Три мандата е председател на Гилдията на хърватските кинорежисьори (2008–2012); член на Изпълнителния комитет на Федерацията на европейските кинорежисьори. През 2017 г. е преназначен в Съвета на Федерацията на европейските кинорежисьори. В качеството си на генерален изпълнителен директор на Хърватския аудиовизуален център разработва две четиригодишни национални стратегии, основава Националната мрежа на независимите кина и въвежда схема за стимулиране на проекти във филмовата индустрия (2012), която привлича такива международни продукции като „Игра на тронове“, „Династията на Борджиите“, „Междузвездни войни“ и др.

КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ

АНДРЕЙ ПАУНОВ

председател

АНДРЕЙ ПАУНОВ е сценарист и режисьор на документални филми, между които „Георги и пеперудите“ („Сребърен вълк“, Амстердам 2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (Седмица на критиката, Кан) и „Момчето, което беше цар“, чиято премиера е на фестивала в Торонто.

Премиерата на най-новия му документален филм за Кристо „Да ходиш по вода“ се състоя на фестивала в Локарно.

В момента завършва дебютния си игрален филм „Януари“.

АНА ВЪЛЧАНОВА

АНА ВЪЛЧАНОВА завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1990 до 2005 г. е актриса в трупата на театър „София“. От 2005 г. е актриса в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. Участия в над 50 представления, филми, сериали, в радио и телевизионни предавания. Седем години преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Носител на „Икар“, „Аскеер“ и други отличия.

ЙОШИКО МИНЕКАВА

ЙОШИКО МИНЕКАВА е филмов критик, куратор и преводач, родена в Токио. Завършва кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” при проф. Вера Найденова (1997). Има магистърски степени по „Социална околна среда – медии и информация”(1993) и „Медии и управление – сигурност и комуникации”(2005) от Университета „Кейо” (2005) и от магистърската програма “Режисура и превод на субтитри” при реж. Хироказу Корееда от Токийския университет по изкуствата (2004); член на Центъра за аудиовизуално обучение в Токийския университет (1998–2001); програмен директор за кино в Токийския център на изкуствата (2005–2009); от 2001 г. е член на Японския национален комитет на Международния съвет на музеите. От 2012 г. е директор на Токийската японско-българска асоциация за приятелство и културни връзки (Главен секретар 2009–2012); член на фестивалния екип на „Филмекс” в Токио.

Изнасяла е лекции за българското кино и българската култура в Японския национален филмов център, в университети и гимназии в Япония. Превеждала е български филми и телевизионни предавания от български на японски. Има множество публикации за „Източни пиеси” в различни медии.