ОБЩО 52 ФИЛМА – 20 НОВИ ПЪЛНОМЕТРАЖНИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА И КОПРОДУКЦИИ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ И 25 КЪСОМЕТРАЖНИ ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ ВЪВ ВАРНА, НЯКОИ ОТ ТЯХ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 филма с подкрепа от НФЦ от пълнометражните и 6 от късометражните. Общо във всички програми 12 пълнометражни филма са заснети с подкрепа от НФЦ.

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

На 28.9. от 16.00 в зала „Европа“ ще се състои специална прожекция в памет на Георги Ангелов – наш колега кинокритик, луд фен на киното и добър човек. Филмът е „Един киноман в началото на века“, режисьор е Петър Одажиев.

37-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ започва на 27 септември и приключва на 4 октомври 2019 г. Фестивалът се провежда във Фестивален и конгресен център Варна. Организатор е Националният филмов център с подкрепата на община Варна.